Living

Binnenkijken - Homemade woonboerderij

Beeld: Margriet Hoekstra/ margriethoekstra.nl

Al toen ze de eerste stap binnen zetten, wisten Rosemarijn en Sander het: dit zou hun thuis worden. Alles klopte: de locatie in het geliefde Land van Maas en Waal, de beeldschone constructiebalken en het vertrouwde, ontspannen gevoel bij het openen van de eeuwenoude boerderijdeur.

Wie: Rosemarijn van Zandvoort (40, woonstylist, eigenaar mini-warenhuis Skattejakt.nl)
Woont met: Sander (42, partner consultancybureau), Meis (8), Ole (6) en Djoeke (3)
Waar: Afferden, Gelderland
Type huis: verbouwde boerderij uit 1850

‘Vooral de ziel die het pand uitstraalde, heeft ons geraakt’, herinnert Rosemarijn zich. ‘Ik neem veel beslissingen op basis van mijn intuïtie en dit voelde duidelijk goed. Het was een klassieke opknapper, maar constructief sterk. De tuin met boomgaard, grote schuur en weiland eromheen waren heel aantrekkelijk.’ Het ideale beeld voor het droomhuis dat haar jonge gezin veel vrijheid en ontspanning biedt, heeft Rosemarijn dan in haar hoofd allang geschetst. Het is qua materiaal dan ook een uitgemaakte zaak zodra ze de boerderij kopen: het gebruik van underlayment – houten plaatmateriaal – wordt een centraal thema. Puur, licht en rustig. ‘Het is landelijk, maar ook warm en industrieel. En het allerbelangrijkste: het past op een respectvolle manier bij de leeftijd van het huis. Met de stoere platen wilde ik voorkomen dat het te landelijk en te vrouwelijk zou worden. We wilden de schoonheden van het oude huis laten aansluiten bij het woongemak van nu.’

Budgetvriendelijk en mooi

De opknapbeurt begint boven. Als eerste breken ze alles open om een verbinding te maken met het achterhuis en de hooizolder. Ook hier komt underlayment terug, op de vloer van de slaapkamers en op de trap, tussen de twee woonhelften in. Dankzij de grote platen waarmee de trap wordt afgesloten ontstaat er een groot geheel, de trap vormt nu een eenheid, voor het oog veel rustiger dan een trap met losse treden. De trap tussen de twee woonhelften werd omgedoopt tot uitgangspunt voor de rest van het huis.

Een eigen kamer

De kinderen hebben ieder hun eigen kamer in het voorhuis met een riante speelplek op de overloop en een eigen badkamer. De kamer van Meis zit tegenover de kamer van Ole, links de kamer van Djoeke. ‘Nu ze ouder worden, spelen ze steeds vaker op de overloop. In het begin was het nog best eng, alleen boven.’ Toch slaapt Ole nog het meest bij Meis op de kamer, ze kunnen elkaar niet missen. Wij slapen op de voormalige hooizolder waar we een verdieping in maakten voor een ruime slaapkamer met aangrenzende badkamer.’

Buiten naar binnen

In de woonkamer blijft de originele houten vloer behouden. Met die vloer als basis zijn de andere materiaalkeuzes eenvoudig: hout, beton en wit stucwerk. Voor meer warmte voegt Rosemarijn linnen en wol toe in de vorm van kussens en plaids. ‘Hoe meer basic, hoe mooier. Natuurlijke materialen brengen visuele rust en creëren een ontspannen sfeer in huis. De seizoenen vloeien op deze manier door tot in ons huis. In de winter zet ik takken in huis, ’s zomers knalt een tuinboeket eruit in het naturelle, ingetogen interieur. We zitten hier graag lekker op de bank, met een goed boek of een fijne Scandinavische serie.’

Vanuit de woonkamer leidt de deur naast de piano naar de ‘in-huis’ winkel van Rosemarijn. ‘Daar ben ik veel te vinden. Ondanks dat het mijn werkplek is, kom ik daar altijd tot rust. Of ik kies voor een relaxmomentje een plekje aan de keukentafel, met uitzicht op de tuin.’ Maar niet alleen binnen, ook buiten brengt het gezin menig uur door. ‘Sander en ik vinden het heerlijk om samen in de tuin te werken, terwijl de kinderen om ons heen rommelen en Meis in de weer is met haar twee pony’s. Aan het eind van de dag maken we buiten een vuurtje, bakken de kinderen broodjes aan een stok en drinken wij er een lekker glas wijn.’

De beste plek in huis

De verbouwingsplannen bleken vrijwel allemaal goed uitvoerbaar. ‘Uiteindelijk hebben we maar één echte concessie hoeven doen: de keuken bleef op de plek waar hij zat. Eigenlijk hadden we de woonkamer grenzend aan de tuin gepland, maar de leefkeuken verplaatsen was financieel niet haalbaar.’ Een verandering die uiteindelijk juist goed uitpakte. ‘Nu grenst de eettafel pal aan de XXL tuin. Dit is het verzamelpunt in huis. Dankzij een extra raam hebben we er direct contact met de natuur, wel zo prettig na een lange dag werken. Vanaf de tafel kijk je ook de woonkamer in. De houtkachel van Dik Geurts is zichtbaar vanuit beide ruimtes. En niet voor niets: het is een van de beste sfeermakers in huis. Starend naar het haardvuur worden we overvallen door een ultiem relaxt gevoel.’

 

Datum: 8 mei 2017

Barbara Natzijl

Auteur: Barbara Natzijl
Barbara Natzijl (40) is bladenmaker met een specialisme in wonen en lifestyle en heeft haar eigen interieurblog boulevardb.nl. Op dit moment is ze bezig met een masterplan voor haar eigen nieuwe huis. Écht tot rust komt ze in haar strandhuis, waar ze iedere zomer doorbrengt.